Bedankt voor de aanschaf van de Relatie Booster video training series. Klik hier onder om te starten of verder te gaan met de relatie booster training!

Familieopstellingen Gelderland

Familieopstellingen Gelderland

Mijn naam is Rianne Roes (1985). Na mijn universitaire studie pedagogische wetenschappen heb ik me vier jaar lang postacademisch gespecialiseerd in relatietherapie. Hierna heb ik me verdiept in traumawerk, familieopstellingen en de kracht van ceremonies. Ik werk in een yurt op een landgoed.

Je kunt bij mij terecht met vragen over jezelf, je relatie, het leven en de liefde. Regelmatig werk ik mee aan artikelen in o.a. Linda, Flair en Happinez. Daarnaast ben ik auteur van het boek Raak elkaar niet kwijt.

Relatietherapie bij Samen Alleen

Universitair

geschoold

Vrijblijvende

kennismaking

Unieke

Werkwijze

In luxe yurt op

een landgoed

Leef je leven voluit; en ga dan, pas dan en alleen dan, dood. Laat geen ongeleefd leven achter. (Irvin Yalom)

Familieopstellingen in Gelderland

In Gelderland zijn er steeds meer plekken waar je een persoonlijk vraagstuk kunt onderzoeken door middel van familieopstellingen. Waar familieopstellingen tien jaar terug nog gezien werden als iets heel vaags en zweverigs, begint het fenomeen steeds meer bekendheid en populariteit te krijgen. Je ziet dit ook door de toename van het aantal therapeuten dat in Gelderland met het gedachtegoed van de familieopstellingen werken.

Ook ik als relatietherapeut zie de meerwaarde van familieopstellingen als onderdeel van een traject. Toen ik met familieopstellingen ging werken, waren er nog maar weinig relatietherapeuten in Gelderland die werkten met familieopstellingen. Nu zie ik het steeds vaker voorbij komen. Dit is enerzijds een positieve ontwikkeling, want familieopstellingen zijn een hele krachtige manier om onbewuste processen bewust te maken. Anderzijds baart de ontwikkeling me wat zorgen, omdat een gedegen opleiding als familieopsteller echt wel een paar jaar intensieve scholing, leertherapie en supervisie in beslag neemt. Het wordt dus steeds moeilijker om het kaf van het koren te scheiden.

Een familieopstelling vraagt van de therapeut om een zeer scherpe gevoeligheid voor alles wat er gebeurt tijdens een opstelling. Bij het begeleiden van een familieopstelling is een sensitieve waarneming nodig om de juiste ondertiteling te kunnen geven en de juiste vragen te kunnen stellen. Op die manier is de familieopstelling ondersteunend aan het therapeutisch proces van de klant. Onvoldoende kennis van deze processen kan ervoor zorgen dat mensen zich juist verwart en stuurloos zullen voelen. De slogan: ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat voor een familieopstelling niet op.

Je ziet nu ook dat de plekken in Gelderland waar je je kunt laten opleiden in het gedachtengoed van de familieopstellingen toeneemt. Maar daarvoor geldt dezelfde kanttekeningen als hierboven. Laat je opleiden bij een goed aangeschreven opleiding. Laat je therapeutisch begeleiden door een ervaren opsteller die zo’n goed aangeschreven opleiding heeft genoten. Ook binnen Gelderland zijn die opties er ruim. Neem echt de tijd om hier serieus naar te kijken. Ook de reguliere zorg ziet steeds meer in dat familieopstellingen op een andere laag patronen kunnen aanraken en in beweging kunnen brengen. In Gelderland is dat nog minimaal, maar landelijk zie je zeker een verschuiving in aanbod.

RIANNE ROES

Rianne roes over Rianne

Welkom! Mijn naam is Rianne Roes. Je kunt bij mij terecht met vragen over jezelf, je relatie, het leven en de liefde. Regelmatig werk ik mee aan artikelen in o.a. Linda, Flair en Happinez. Ook ben ik auteur van het boek Raak elkaar niet kwijt.

WAPENFEITEN

Universitair geschoold relatietherapeut

Gedragswetenschapper

Opsteller IOPT (Franz Ruppert)

Systeemtherapeut (NVRG)

Auteur van het boek Raak elkaar niet kwijt

Anderen vertellen

Wat me met name verrast en geraakt heeft is dat ik nu niet hoef te weten ‘wie ik ben’ en wat ik wil. Het is een zoektocht en ik gun mezelf de tijd. In plaats van dat dit voor verwarring en chaos zorgt, heb ik eigenlijk een vrij helder pad te bewandelen: doen wat goed voelt. Natuurlijk zijn er veel afleidingen en twijfels die ik onderweg tegen kan komen, maar als ik dan maar even stil sta en mezelf afvraag: waar voel ik mij het beste bij? Dan zou ik daar toch uit moeten komen? Hopelijk kan dat in verbondenheid met andere mensen zonder dat ik mezelf verlies. Al die post its (opstellingen) staan met elkaar in verband en ik zie steeds beter hoe ik dat kan gebruiken. Geeft me een gevoel van ‘controle’ (soort van handleiding) ook al was dat misschien niet de bedoeling (28 jaar).

Lees meer

Stappenplan

Hieronder leg ik je uit hoe ik te werk ga

1

Verdieping

Luister m’n podcast en lees de website. Verdiep je in mijn visie en in wat ik doe.

Ben je geïnteresseerd? Voel je een ‘ja, bij Rianne ben ik aan het juiste adres!’, laten we dan kennismaken.

2

Kennismaken

Neem contact met me op door me te bellen, mailen, Whatsappen of boek online een gratis kennismaking in. Via social media bereik je me ook.

Direct al meer verdieping? boek dan een enkele online sessie.

3

Match

Tijdens de kennismaking onderzoeken we of we een match zijn in energie, vraag, aanbod, vertrouwen en praktische haalbaarheid. Voelt het goed? Dan gaan we samen aan de slag en stemmen we af welk aanbod past.

4

Aan de slag

Laten we gauw beginnen.

We gaan aan het werk op basis van jouw/ jullie behoefte, zoals we zijn overeengekomen.

Stapsgewijs gaan we het proces door en we evalueren constant.

De trajecten

Bij Samen Alleen kun je terecht voor verschillende soorten trajecten

Mijn achtergrond als familieopsteller

Mijn eerste ervaring met familieopstellingen was toen ik begin twintig was. Ik zat in een zware periode na het overlijden van mijn eerste liefde en raakte verstrikt in zelfverwijt, angst en jaloezie. Via via kwam ik bij deze therapeut terecht. In Gelderland nog wel! Slechts een half uurtje rijden van mijn huis. Dit traject was zeer helend voor mij en pas later snapte ik dat ik met familieopstellingen had gewerkt. Destijds voor mij nog een onbekend fenomeen.

Ik zat namelijk op de universiteit en studeerde pedagogische wetenschappen in Nijmegen, provincie Gelderland. Een studie gebouwd op klinische kennis. Daar paste een familieopstelling (toen nog) niet tussen. Bij het kiezen van nascholingen had ik al snel interesse in familieopstellingen. In eerste instantie heb ik me vooral verdiept in de methodiek met tafelopstellingen (een vorm van familieopstellingen). Ik heb me laten scholen in ‘een taal erbij’ (De Kontekst) en ‘therapie in beeld’ (Gerrie Reijersen van Buuren).

Tijdens mijn vierjarige opleiding tot gezins -en relatietherapeut kwam de familieopstelling in theorie zeer uitgebreid aanbod. Het bood het complete fundament van hoe systemen in jezelf en families werken. Ook volgde ik meerdere (lichaamsgerichte) therapieën waarbij familieopstellingen, -patronen en -systemen in jezelf opnieuw de rode draad waren.

De meest recente opleiding volgde ik bij Walter de Vries. Een goed aangeschreven opleider in Gelderland. Binnen Gelderland is hij een keer verhuist en hij zit nu in Nijmegen. Deze opleiding leerde mij om familieopstellingen met representanten te begeleiden. Een familieopstelling voor zowel een individuele sessie als voor een groep met representanten.

Veelgestelde vragen over familieopstellingen

Wat is het verschil tussen een familieopstelling en de normale gesprekstherapie?

Bij praattherapie is de taal en communicatie het belangrijkst. Bij familieopstellingen is voelen het belangrijkst. Bij een familieopstelling moet je je overgeven aan de gevoelens, beelden, gedachten, geuren en sensaties die op onverklaarbare wijze tot je komen. Als je je daaraan over durft te geven dan werpt dat een nieuw perspectief op innerlijke blokkades. Het zet donkere delen van jezelf in een ander licht. Meestal geven deze inzichten aanknopingspunten voor concrete acties. Je komt op plekken in je bewustzijn waar je met praten niet bij kan komen, omdat je het zelf nog niet bewust bent.

Hoe vind ik een goede familieopsteller in Geldeland?

Mijn advies is om echt goed te kijken naar in eerste instantie achtergrond, opleiding en ervaring. Op basis van iemand z’n achtergrond moet je kunnen afleiden in hoeverre deze persoon kundig en professioneel is. In tweede instantie en minstens zo belangrijk: Je moet een goed gevoel hebben bij deze persoon. Iemand moet qua energie ook matchen bij jouw energie. Let op! Doe op geen van deze punten een concessie. Desnoods reikt je zoektocht voorbij Gelderland en zoek je landelijk naar een juiste therapeut.

Stel: je treft een coach die een burn-out gehad heeft en door middel van opstellingen goed geholpen is, maar geen enkele of slechts een beperkte psychologische of therapeutische achtergrond heeft, dan zou ik daar niet mee in zee gaan. Als mensen alleen vanuit eigen ervaring therapie gaan geven hebben ze vaak nog onvoldoende zicht op hun eigen blinde vlekken en bestaat er het risico dat ze hun eigen proces op jou gaan projecteren. Dan zijn de inzichten niet meer zuiver voor jou. Een goed geschoolde professional is erin getraind en heeft zelf veel supervisie gehad om af te kunnen stemmen op wat van jou is wat van zichzelf is. En kan dit, indien nodig, ook constructief gebruiken in de therapie.

Dus ja, het is heel fijn dat er meer bekendheid is over familieopstellingen. Maar wees er zorgvuldig in aan wie je je vertrouwen en kwetsbaarheid schenkt binnen de therapeutische relatie. Familieopstellingen zijn namelijk een fantastische en diepgaande methode om stappen te zetten in je eigen ontwikkeling en helingsproces. Mits het een goede match is qua professionaliteit en energie. Want alleen dan gebeuren er prachtige dingen voor je en kan werkelijke transformatie plaats vinden.

Kennis
maken?

Kennismaken?

Heb je een probleem met de liefde? Loop je vast met jezelf of in de relatie met je partner? Komen jullie er samen niet uit? En jij alleen ook niet? Kijk wat ik voor jou of voor jullie kan betekenen!