Bedankt voor de aanschaf van de Relatie Booster video training series. Klik hier onder om te starten of verder te gaan met de relatie booster training!

Koppeltraject

Voel je je niet meer verbonden met je partner? Verschillen jullie ideeën over de toekomst? Merk je dat je steeds vaker denkt aan een leven zonder elkaar? Óf willen jullie juist werken aan meer verdieping in de relatie? 

Dan is het koppeltraject misschien wel iets voor jullie. In een half jaar tijd werk je intensief aan jezelf én aan je relatie. Je zegt ‘ja’ tegen het proces en tegen de intentie om de liefde voor jezelf en elkaar (weer) te vinden en te verdiepen. In welke vorm dan ook. 

Tijdens het traject is er aandacht voor

Aandacht, liefde en begrip voor ieders perspectief binnen de relatie

De traumabiografie van beide partners

Belangrijke gebeurtenissen in de relatie en de gevolgen daarvan

Het onderzoeken en doorbreken van disfunctionele patronen

Tijdens de livesessies werk ik met de kennis en vaardigheden uit de systeem- en gedragstheorie en faciliteer ik opstellingen. Daaromheen ben ik steeds via whatsapp bereikbaar om de inzichten die je hebt opgedaan te integreren in je leven en je relatie.

Doel van het koppeltraject

Het doel van het koppeltraject is om met liefde en plezier trouw te kunnen blijven aan jezelf zonder je partner te verliezen en om trouw te kunnen blijven aan je partner zonder jezelf te verliezen.  

Hoe werkt het?

Hoe kom je zo snel mogelijk bij me terecht? Nog even kort op een rijtje:

Oriënteren: Verdiep je in mij, mijn werkwijze en aanbod.

Kennismaken: Neem snel contact op als jullie beiden een ‘ja’ voelen!

Match: In een sessie of gratis kennismaking bepalen we de match.

Aan de slag: We starten zodra de match en het vertrouwen goed is.

Kennismaken

Wil je vrijblijvend kennismaken of heb je nog vragen? Vul dan het contactformulier in, ik neem binnen 48 uur contact met je op.

RIANNE ROES

Rianne roes over Rianne

Welkom! Mijn naam is Rianne Roes. Je kunt bij mij terecht met vragen over jezelf, je relatie, het leven en de liefde. Regelmatig werk ik mee aan artikelen in o.a. Linda, Flair en Happinez. Ook ben ik auteur van het boek Raak elkaar niet kwijt.

WAPENFEITEN

Universitair geschoold relatietherapeut

Gedragswetenschapper

Opsteller IOPT (Franz Ruppert)

Systeemtherapeut (NVRG)

Auteur van het boek Raak elkaar niet kwijt

Wij kijken naar de ander als de ander die wij zijn. (Pieter Boskma)

Rianne combineert haar therapeutische en wetenschappelijke achtergrond met spiritualiteit en persoonlijke ervaring.

ANDEREN VERTELLEN

We zijn jou heel dankbaar dat we bij jou terecht zijn gekomen. In onze ogen ben je niet alleen heel goed in het vak van de systeemtherapie, maar ben je ook een bijzonder fijn persoon om mee te praten. Jouw begrip, inzicht en zeer open houding heeftons nog meer gesterkt in het verder bouwen aan ons. We hebben de kans gekregen om gebeurtenissen en situaties verder te verwerken en hebben ons bij jou zeer gehoord gevoeld.

~ Richard (44) en Leoniek (42)

Lees alle referenties

Praktisch

3 koppeldagen volledig verzorgd (verschillende therapievormen)

2 individuele dagen

Een half jaar lang onbeperkt coaching via whats-app en mail

Deelname aan twee keer een opstellingendag als koppel (obv beschikbaarheid)

Investering: 4700 euro (excl. 21% BTW) (o.v.v. coaching kun je de factuur indien mogelijk zakelijk indienen)

Voor wie?

Als koppel ben je welkom in dit traject als je met bewustzijn, liefde en aandacht wilt werken aan jezelf en jullie relatie. Het koppeltraject is voor moedige koppels die de ballen hebben ‘ja’ te zeggen tegen een proces, zonder de garantie van een specifieke uitkomst. Voor mensen die alles uit zichzelf en het leven willen halen. Voor koppels die geloven in een rijk en zinvol leven door te investeren in ware verbinding.

Expert

Als academisch opgeleide en ervaren relatietherapeut weet ik patronen binnenin mensen en hun relaties haarscherp te duiden. Ik heb honderden koppels succesvol begeleid in processen waar ze zelf in vastliepen.

Ik geloof erin dat we in korte tijd hele mooie en duurzame resultaten kunnen bereiken als ieder van jullie bereid is de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het hele spectrum aan gevoelens en gedachten die ín jou getriggerd worden.

Rianne in de Media

Kom meer te weten over Rianne Roes en Samen Alleen. Op de “In de media” pagina vind je enkele van haar media optredens.

Telegraaf Rianne Roes
Oersterk
Linda.nl
NPO radio 3
ouders.nl
Spotify

Veelgestelde vragen

Wat bedoel je met zelf volledig verantwoordelijkheid nemen?

Het koppeltraject is een traject van zes maanden voor koppels die in een bewuste relatie zitten. Koppels die voelen dat hun relatie een manier is om samen en alleen te groeien. Voor koppels die geloven in de overtuiging dat een relatie de beste spiegel is voor het ontrafelen en opruimen van triggers en trauma’s. Dat is ook wat ik bedoel met volledig verantwoordelijkheid nemen voor wat er in jou gebeurt als reactie op je partner. Want dan kun je je eigen patronen onderzoeken en veranderen. En kun je je eigen trauma’s helen. Zo kun je binnen de relatie als persoon helen en groeien en de beste versie van jezelf worden. En kun je ook je partner de beste versie van jezelf geven. Kun je je voorstellen wat er met de relatie gebeurt als jullie daar allebei toe bereid zijn? Ook als dat misschien uiteindelijk betekent dat je elkaar op een andere manier moet vasthouden of in verbinding zult gaan loslaten.

Spreekt dit je aan? Neem dan contact met me op voor een gratis kennismaking via zoom.

Hoe weet ik zeker dat het weer goedkomt tussen mij en mijn partner?

Het komt hoe dan ook goed met jou en met je partner. Je weet alleen niet hóé het goedkomt. Het loslaten van die garantie roept vanzelfsprekend angst op. Want: ‘wat als….’.

Deze angst triggert meteen allerlei overlevingsmechanismen en houdt je vaak op de plek waar je niet (meer) wilt zijn. De enige garantie tijdens dit traject is dat je dichterbij jezelf komt. Gaandeweg dat proces zal blijken of het dichterbij jezelf komen ook betekent dichterbij elkaar.

Vaak is dat namelijk wel het geval, omdat je elkaars diepste lagen leert kennen en elkaars kwetsbaarheden opnieuw mag zien. Er is weinig wat meer verbinding en liefde oproept dan dat. Een zekerheid is het niet, omdat soms uit het proces kan blijken dat de individuele ideeën over een gezamenlijke toekomst te veel van elkaar verschillen of dat de individuele ontwikkelbehoefte niet passen in de kaders van de relatie.

Maar vaker vinden koppels in die verdieping juist een manier om binnen hun eigen behoeften, kaders en waarden hun relatie vorm te geven op een manier die écht die bij hun past.

Mijn partner begrijpt me niet? Helpt relatietherapie dan wel?

Jij kan je partner niet dwingen iets niet te voelen wat hij of zij niet voelt. Of dwingen iets te begrijpen wat hij/zij niet begrijpt. En je kunt je partner ook niet dwingen iets niet te voelen wat hij/zij wel voelt. De patstelling waarin elke relatie onder druk komt te staan.

Een mismatch in energie, een mismatch in verlangen, een mismatch in toekomstbeeld. Waarschijnlijk kennen we dat gevoel allemaal wel. Het gevoel dat je elkaar echt helemaal niet meer begrijpt. En die meteen de angst triggert om elkaar en de liefde kwijt te raken. Dat gevoel van verschuiving waar je geen grip op hebt. Waar je geen goede woorden voor hebt, maar de verschuiving die wel degelijk gevoeld wordt.

Wanneer die mismatch slechts van korte duur is kan het de wensen, gevoelens en verlangens in een relatie weer op scherp zetten en kunnen er mooie gesprekken ontstaan die de verbinding juist verdiept.

Als de mismatch onoplosbaar voelt, maakt het eerder wanhopig. Vaak zit je dan vast in steeds dezelfde denk- en gedragspatronen waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Je kunt niet meer horen wat er bedoeld wordt door je partner en hoort alleen nog maar de bevestiging van wat je niet wilt horen. Het ontrafelen van en ondertitelen van deze destructieve patronen is dan de eerste start van de therapie. Dit geeft meteen ruimte voor een nieuw en constructiever gesprek.

Heb je een voorbeeld van een koppel dat zo’n traject gedaan heeft?

Het koppeltraject is een traject waarin heling van jezelf en het ontrafelen en ontmaskeren van patronen in jezelf en de relatie de rode draad zijn. Een traject waarin je gegarandeerd transformeert, maar waarbij ik je niet van tevoren kan zeggen hoe die transformatie er precies uit zal zien.

Elk koppel dat aan dit proces begint voelt dat het tijd is om stil te staan bij het leven en de liefde. Om een verdieping aan te gaan met zichzelf en elkaar. Soms komt die toewijding voort uit noodzaak: het is erop of eronder. Zo lees je hieronder (klik op de link) ook in het uitgebreide interview met Fraukje over hoe zij het traject met haar partner Martijn heeft ervaren.

Is het traject alleen maar voor koppels die ten einde raad zijn?

Zeker niet! Het traject is ook zeer verdiepend voor koppels die voelen dat hun leven en/of hun relatie toe is aan een volgende fase en ook voelen dat de verandering al in gang is gezet. Koppels die in een belangrijke faseovergang zitten en de liefde voor elkaar op een diepere lagen willen (her)ontdekken.

Zeker in een langdurige relatie, ben je niet meer dezelfde persoon met dezelfde verlangens als dat je bijvoorbeeld 15 jaar geleden was. Als je die ontwikkeling negeert, bestaat er een kans dat je je relatie leeft op de automatische piloot en je niet door hebt dat je los van elkaar in een andere richting vliegt.

Als je als mens verandert en je voelt dat je in ontwikkeling bent, dan heeft dit direct invloed op het partnerschap. En andersom. Alles staat namelijk in verbinding met elkaar. Door die beweging kan het voelen alsof je hele leven en al je zekerheden op losse schroeven staan. Dat is niet iemands ‘schuld’, vaak is het een herhaling van een patroon waar je in vast lijkt te zitten.

Hoe zien de livedagen eruit?

Tijdens dit intensieve traject nemen we de tijd om met elkaar te verbinden en vanuit die verbinding zoeken we steeds meer de verdieping op. Het traject bestaat uit verschillende individuele en gezamenlijke livedagen. Zie die dagen als het tanken van een auto. Je gaat vol ideeën, intenties, inzichten en voornemens weer naar huis.

In de dagen en weken die volgen rijd je je tank leeg en pas je alles toe wat je in de praktijk en in jezelf hebt ontdekt. In dat proces van integratie heb je mij steeds in je broekzak en hou je mij op de hoogte van jouw en jullie proces. Inzichten komen vaak snel, integratie kost tijd.

Tijdens de livedagen wordt de innerlijke mens in de watten gelegd. Er wordt gezorgd voor heerlijke koffie en thee, een verse lunch en genoeg lekkers om de dag goed mee door te komen. Ook is er ruimte voor stilte, ontspanning, een wandeling. Humor om de boel wat te relativeren is ook altijd welkom.

Waarom moeten ik en mijn partner ook apart komen voor een livedag?

Als mens kijken we naar de wereld en naar de mensen, zoals wij die zijn met ons brein, overtuigingen, ervaringen en gevoelens. We zien dus helemaal niet met onze ogen. We kijken met onze ogen, maar we zien met al onze zintuigen en met wat ons hoofd ervan maakt. En dat alles zit ook vol met blinde vlekken en patronen.

Op de individuele dagen duiken we echt de diepte in, in wie jij bent als persoon. Elke partnerrelatie begint met een goede relatie met jezelf. In het contact wat we samen hebben ontstaat nieuw inzicht en is er ruimte voor nieuwe perspectieven. Van daaruit wordt een verandering in gang gezet en worden patronen doorbroken.

Als we de manier waarop we naar onszelf kijken veranderen, verander je ook de manier waarop je naar je partner, je relatie en de wereld om je heen kijkt. Om je eigen perspectief te veranderen kom je automatisch in een soort onveiligheid terecht. Ben je bereid om je zekerheden (je vaste denken) op te geven om je bewustzijn te vergroten en nieuwe mogelijkheden te zien? Voordat je volmondig ‘ja’ zegt, realiseer je dan dat we in eerste instantie weerstand hebben en niet zomaar ons vaste en ‘veilige’ denken willen opgeven.

Onze eerste reactie als mens is dat als we iets nieuw horen we reageren met oordeel, angst of twijfel. In therapie creëren we een setting waarin het veilig genoeg is om je ogenschijnlijke zekerheden en overtuigingen in beweging te krijgen. De reden waarom veel koppels er samen niet uitkomen is omdat elke partner overtuigd blijft van zijn eigen visie als waarheid. Onvoldoende bewegingsruimte kunnen verdragen om het bredere perspectief, of het perspectief van je partner als even waar te beschouwen.

Hoe ga je te werk tijdens het traject?

We gaan aan de slag om dat wat je doet, wat je bent en wat je voelt beter op elkaar af te stemmen. En dat ook af te stemmen op elkaar en op de relatie. Minder ruis op de lijn. En meer zuiver wie je bent en wilt zijn. En vanuit die zuiverheid verbinden met elkaar als partners. Zodat je als autonoom persoon in verbinding kunt zijn met de ander. Dit doen we door verschillende therapievormen.

Inhoudelijk combineer ik relatietherapie en psychotherapie met regressietherapie, opstellingen, spiritualiteit, mediatie en lichaamsgericht werk. Binnen het traject maak ik als professional de afweging wat het best bij jou en bij jullie past met een uitnodiging om buiten je comfortzone te treden. Uiteraard in overleg met jou en jullie. Zo kun jij aan je persoonlijke en relationele groei werken op een manier die bij jou aansluit en tegelijkertijd verrijkend is.

Hoe draagt de locatie, de yurt en de natuur bij aan ons proces?

Het traject is intensief. Dat zullen al jullie voorgangers beamen. Het is hard werken, confronterend en met je poten door de drek. Maar daar blijft het niet bij. We maken in het proces ook ruimte om te verstillen, te vertragen. In de stilte kom je misschien tot inzichten waar je met het praten niet bij komt. Vertragen maakt dat je de snelheid hebt om nieuwe dingen te zien. De omgeving waarin de yurt staat leent zich hier uitstekend voor. Een plek om even niks te doen. Zo makkelijk als dat klinkt, zo confronterend is de stilte soms. Welke stemmen worden gehoord die je in de drukte van alledag nog wel kunt negeren? Het verstillen en vertragen biedt ook ruimte aan integratie.

Daarnaast wil ik dat je je tijdens de livedagen volledig verzorgd voelt en dat er ruimte is voor rust en genieten. Bijvoorbeeld genieten van lekker eten en drinken. Een wandeling in het bos. Een duik in het water of even een moment om te schrijven. Een meditatie of even de agressie uit je lijf hakken met een bijl. Tijdens livedagen stemmen we dit helemaal af op jouw en jullie behoefte. Tussendoor zul je mijn betrokkenheid voelen en gebruik kunnen maken van mijn expertise door het contact dat we hebben via mail en whats app.

Ik hou ervan om in korte tijd, grote stappen te maken samen. Ondanks dat de gesprekken die we zullen hebben diepgaand, soms confronterend en emotioneel zullen zijn streef ik er ook naar om humor, plezier, en ontspannenheid in de dagen te brengen. Zodat het traject echt een cadeautje is voor jezelf en voor elkaar.

En Rianne, hoe zit het eigenlijk met jouw eigen liefdesleven?

De crisis

Nooit had ik kunnen bedenken dat ik zelf lijdend voorwerp van de theorie zou worden. Een duurzame relatie van bijna 15 jaar. Een huwelijk. Een gezin. Een miskraam. Een transformatie. Een scheiding. Een nahuwelijks gezinsleven. Co-ouderschap. Een nieuwe relatie. Een samengesteld gezin. Een CV waar geen enkele opleiding of werkgever me de ervaring voor had kunnen geven. En inmiddels kan ik ook zeggen dat het mijn beeld op mezelf, de liefde en het leven verrijkt heeft.

De nieuwe liefde

Ergens zomer 2023 schreef ik dit inclusief foto over de relatie met mijn huidige partner:

“Wat heb ik er lang op gewacht en naar verlangd om deze foto online te zetten. Tegelijkertijd is het ook met een dubbel gevoel omdat ik weet dat deze foto ook staat voor alles wat ik heb losgelaten, ben kwijtgeraakt en wat niet meer is en wat nooit meer zo zal zijn.

Maar vandaag wil ik stil staan bij wat de foto symboliseert in wat ik allemaal heb mogen ontvangen en wat er allemaal op mijn pad is gekomen sinds mijn leven 180 graden gedraaid is. De belangrijkste en meest impactrijke verandering is, hoe kan het ook anders: de liefde.

Nooit geweten dat deze man voor mij in de sterren stond. Want zo voelt het toch een beetje: voorbestemd. Hij laat me de mooiste vrouw voelen die er bestaat. Hij moedigt me aan om al mijn ideeën serieus te nemen. Hij stimuleert me om de beste versie van mezelf te worden. Hij is een waardige sparringspartner op zakelijk, intellectueel en spiritueel niveau. Hij leert me ruzie maken. Hij lokt me uit de tent zodat ik het gevoel heb dat hij alles van me wil zien. Hij voelt als de mannelijke versie van mij. En dan bedoel ik als yin en yang. Ik voel me zoveel vrouw, omdat hij zoveel man is.

En is het allemaal makkelijk? Nee zeker niet. Ik geloof dat wij een ‘groei-relatie’ hebben. Een relatie die een keiharde spiegel is van jezelf en elkaar. Waarin je de triggers serieus moet nemen, af en toe moet knallen en waarin wegduiken voor de uitdagingen de doodsteek voor de relatie is.

En tegelijkertijd is het een gigantische high, creatie- en levensenergie als we in een goede en gemeenschappelijke kracht zitten. Het is een relatie waarin ik word uitgedaagd steeds meer lagen in mezelf aan te raken, mijn schaduwkanten in het licht te zetten. Mezelf de moeite waard te vinden om bij te kunnen benen hoe hij mij de moeite waard vindt. Ik leer voor het eerst in het leven de betekenis van deze zin: Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

Rianne-en-Wouter-Samen-Alleen

Highs en lows

Je zult begrijpen dat deze woorden uit een van de high momenten uit m’n relatie komt. Ik kan je ook teksten laten lezen die iets minder ‘rozengeur en maneschijn’ zijn. Toch blijft het fundament van de groei-relatie zoals ik hierboven geschreven heb overeind. Zelfs in de donkerste momenten, realiseer ik me dat het een les is of zal zijn. Dat het een uitnodiging is om te groeien, om mezelf te laten zien of om trouw te blijven aan mezelf. En vaak een combinatie van factoren.

Professional en Persoonlijke ervaring

In mijn begeleiding tref je niet alleen de professional, maar ook de ervaringsdeskundige. Gelukkig was er eerst de professional, omdat ik in de twaalf jaar tijd dat ik studeerde een theoretisch fundament legde voor mijn werk, waarin ik zonder oordeel leerde over de hoeveelheid perspectieven over het leven en de liefde. Ik leerde mijn eigen beleving en mening te onderscheiden van mijn professionele waarde.

Mijn verhaal is niet jullie verhaal

Want jullie verhaal is niet mijn verhaal. Jullie proces is niet het mijne. Jullie behoefte is niet gelijk aan de mijne. Ik kan putten uit mijn ervaring, maar deze zal nooit leidend zijn voor jullie proces. Tegelijkertijd geloof ik wel in de kracht van verbinding en menselijkheid. Ik zal jullie als professional begeleiden en als mens tegemoet treden.

Over Relaties & Therapie

Regelmatig schrijf ik blogs over onderwerpen uit mijn vakgebied welke ik interessant vind om te delen