Bedankt voor de aanschaf van de Relatie Booster video training series. Klik hier onder om te starten of verder te gaan met de relatie booster training!

Relatietherapie

Relatietherapie

Eigenlijk noem ik het liever helemaal geen relatietherapie. Omdat de meeste mensen bij relatietherapie alleen maar denken aan therapie voor koppels. En dan ook nog eens therapie voor koppels wiens relatie al zo goed als ten dode is opgeschreven. Dat vind ik erg jammer. Sowieso het stigma dat er zit op het woord ‘therapie’ maakt huiverig de term te gebruiken. Alsof het het voorportaal van het gekkenhuis is. Ik wil het ook geen coaching noemen, want mijn werkwijze en diepgang gaat verder dan dat vind ik zelf. Relatietherapie dekt wel de lading, maar dan niet in het beperkende beeld zoals ik het zojuist schetste. Dus daarom een uiteenzetting van hoe ik relatietherapie zie. Voor de vakgenoten en geïnteresseerden: de officiële naam voor relatietherapeut is systeemtherapeut. Maar omdat té veel mensen bij die titel denken dat ik iets met ICT doe, besluit ik toch voor de term relatietherapeut te gaan.

Zoals ik relatietherapie zie, is relatietherapie een vorm van therapie waarin je de vraagstukken van mensen bekijkt in de context waarin het de vraag, verandering of het probleem zich voordoet. Ik zie mensen en koppels door te kijken naar hoe zij leven in relatie tot iets of iemand anders. Jij bestaat namelijk vooral doordat je leeft en beweegt in die relaties. Doordat je relaties en verbindingen hebt met de mensen en de wereld om je heen, ervaar je dat je leeft en hoe dat leven je bevalt. Je hebt een relatie met jezelf. Een relatie met je eventuele partner. Maar daar blijft het niet bij. Je hebt ook andere relaties die heel bepalend zijn voor je leven en je welzijn. Je leeft in relatie tot je familie, je voorouders, werk, collega’s, andere dierbaren, je cultuur, maatschappij, het land en de plaats waar je woont en waar je geboren bent.

Als je voelt dat jij verandert, of wanneer er dingen in je leven gebeuren die veel impact hebben op jou en je leven, dan heeft dat ook direct invloed op je relatie(s). Misschien niet meteen voelbaar, maar ergens zorgt de chaos ervoor dat je een nieuwe orde moet creëren. En vaak betekent dat, dat je op al je levensgebieden je keuzes opnieuw onder de loep neemt. Niet dat alles radicaal anders moet, maar je gaat wellicht wel je leven tot dusver evalueren en sommige ingeslagen paden heroverwegen. Relatietherapie helpt om inzicht te krijgen in de onrust die je voelt. Relatietherapie is er dus niet alleen voor koppels maar ook voor jou als individu.

Verder lezen over relatietherapie…

Verschuivingen in jezelf en in je leven kunnen voor relatieproblemen zorgen. Verschuivingen in de relatie kunnen voor individuele problemen en nieuwe levensvragen zorgen. Daarom richt ik me in mijn relatietherapie op het koppel én op het individu. De relatie die je hebt met jezelf, je omgeving en je partner vraagt aandacht. Als het leven van je vraagt om de keuzes die je tot nu toe gemaakt hebt te evalueren, dan zul je merken dat uiteindelijk alle levensgebieden voorbijkomen: je vriendschappen, je prioriteiten, je werk, je relatie, je beeld over de toekomst enz.

Voor relatietherapie bij mij kom je terecht op het mooiste plekje van Nederland. De setting is uniek door de locatie op een landgoed in het bos omringd door vogels en water. De sessies, ceremonies en livedagen vinden plaats in een yurt met een brandend haardvuurtje en van alle gemakken en luxe voorzien. Met versgemalen koffie, een heerlijk ontvangst, alle tijd, ruimte en privacy en op de livedagen een verse en gezonde lunch. Op basis van beschikbaarheid is het zelfs mogelijk om op het landgoed te overnachten. Had ik al gezegd dat ik de context waarin de therapie gegeven wordt net zo belangrijk vind als de therapie zelf?

Ik krijg vaak het compliment dat mijn unieke werkwijze en de rustgevende plek middenin de natuur een gevoel van thuiskomen geeft. Een veilig plek om aan heling, persoonlijke groei en verdieping in jezelf en in de relatie te werken. Mijn werkwijze is uniek omdat je bij mij in een proces van een half jaar stapt en ik in die tijd niet meer van jullie zijde wijk. Spreekwoordelijk dan. Een half jaar vol inzicht, ontwikkeling en transformatie.

Ik gebruik mijn professie als relatietherapeut en gedragswetenschapper en mijn jarenlange ervaring als therapeut om bedding te geven systemisch werk, familieopstellingen, lichaamsgericht werk, meditatie en ceremonies. Ik geloof erin dat als we naast praten ook gaan verdiepen door meer te voelen en te ervaren door middel van opstellingen, meditaties en ceremonies we tot nog mooiere en waardevollere inzichten komen. Als opsteller ben ik geschoold in de Identiteitsgerichte Psychotrauma Therapie (IOPT) van Franz Ruppert. Het werken met opstellingen is een krachtige manier om ondersteuning te bieden aan jouw proces omdat het op een diepere laag in je bewustzijn werkt. Een opstelling kan zichtbaar maken, wat in taal onzichtbaar blijft. Wanneer het passend lijkt is het zelfs mogelijk om fysieke balans en herstel mee te nemen als rode draad in het traject. Mijn compagnon en partner is gespecialiseerd in de polyvagaal theorie, ademwerk, herstelgerichte massage, outdoor training en heeft meer dan 14 jaar ervaring als fysiotherapeut.

Ik zie een traject bij mij als een cadeau aan jezelf en je relatie en misschien zelfs het gezin. Een manier om meer uit het leven en de liefde te halen. Om te strijden voor jezelf en elkaar. Omdat je elkaar niet kwijt wilt, maar je ook jezelf niet wilt verliezen. De natuur biedt een schoonheid die op zichzelf al helend is. De individuen en koppels die ik ontvang in mijn yurt voelen een veiligheid en vertrouwen, waardoor ze zich makkelijk kunnen ontspannen en zich open kunnen stellen voor groei. Een plek waar mildheid kan ontstaan en waar in liefde opnieuw kan worden vastgehouden of in verbinding kan worden losgelaten. Het leven en de liefde is prachtig. Als je het dat laat zijn.

RIANNE ROES

Rianne roes over Rianne

Welkom! Mijn naam is Rianne Roes. Je kunt bij mij terecht met vragen over jezelf, je relatie, het leven en de liefde. Regelmatig werk ik mee aan artikelen in o.a. Linda, Flair en Happinez. Ook ben ik auteur van het boek Raak elkaar niet kwijt.

WAPENFEITEN

Universitair geschoold relatietherapeut

Gedragswetenschapper

Opsteller IOPT (Franz Ruppert)

Systeemtherapeut (NVRG)

Auteur van het boek Raak elkaar niet kwijt

Als de liefde enkel alleen is, dan zal hij vergaan

RIANNE ROES

WAPENFEITEN

Gedragswetenschapper

Universitair geschoold relatietherapeut

Auteur van het boek Raak elkaar niet kwijt

Opsteller IOPT

Opstellen van het verlangen

Opstellingen, familieopstellingen, systemisch werk. Inmiddels kennen we allemaal wel een term die raakt aan verschillende varianten van opstellingenwerk. Ikzelf vind elke opstelling elke keer weer zo magisch. Tijdens een opstelling kom je op een laag in jezelf waar je met het gewone praten en denken niet bij kan. Mijn eerste ervaring met opstellen had ik rond mijn 25e. Het heelde iets in mij, waarvan ik niet wist dat het gebroken was. Tegelijkertijd bood het een helder perspectief op en verlichting in m’n leven. Ik was bevrijd van de klachten waarmee ik me aanvankelijk had aangemeld. Al had ik nooit gedacht dat ik de heling op die laag in mezelf zou hebben moeten zoeken. Dat was het moment waarop ik voelde en ‘wist’ dat er zoveel meer mogelijk is dan we met ons blote oog kunnen zien. Dat was ook het moment waarop ik bewust tijd en ruimte begon te maken voor mij spirituele ontwikkeling. Die tot op de dag van vandaag nog gaande is.

Na mijn universitaire opleiding tot gedragswetenschapper en systeemtherapeut ben ik me verder gaan verdiepen in het begeleiden van het opstellen van het verlangen: de identiteitgerichte psychotrauma therapie naar de theorie van Franz Ruppert. Ik volgde de basis- en de verdiepende opleiding, zodat ik individuen, koppels en groepen heb leren begeleiden in het opstellen van het verlangen. Zeker de opstellingen met koppels brengen een diepte, erkenning en begrip binnen een relatie die zo waardevol is. Het mogen zien van je partners trauma’s en kwetsbaarheden, opent een mildheid in de relatie waardoor er helende en nieuwe gesprekken gevoerd kunnen worden. Waar eerst partners zich persoonlijk aangevallen voelen door de pijnreacties van hun wederhelft, voelen ze nu juist meer compassie. De verstrikking van enerzijds: ‘mijn pijn komt omdat jij mij pijn doet’ en anderzijds ‘mijn pijn komt omdat jij zegt dat jouw pijn door mij komt’ is ontrafeld en geeft meer lucht en openheid.

Verder lezen over opstellingen

Een opstelling, wat is dat nou eigenlijk? Steeds meer beseffen we ons dat we in een wereld van energie leven. Dat houdt in dat als we afgestemd zijn op onze eigen energie, we kunnen vinden waar we naar op zoek zijn. Want waar jij naar op zoek bent, is ook op zoek naar jou. En dat klinkt misschien heel vaag, maar tijdens een opstelling ervaar je deze harmonie. In je hoofd en in gesprekken blijf je misschien in dezelfde cirkels en patronen draaien, een opstelling biedt een nieuw perspectief uit een andere laag van ons bewustzijn. In een opstelling ga je voelen wat er in jou leeft en wat jij nodig hebt om meer rust, liefde en verbinding te ervaren. Het veld van de opstelling laat jou voelen waar jouw verlangen over gaat en welke trauma’s, blokkades en overlevingsmechanismen je weghouden van dat verlangen.

Bij een opstelling ga je verstillen en vertragen. Je gaat uit je hoofd, naar je gevoel. De energie binnen de opstelling maakt dat jij het gevoel en de inzichten ontvangt die je nodig hebt. De energie binnen een opstelling haalt je op waar je bent. Dat maakt een opstelling, mits professioneel begeleid, een hele veilige en verrijkende ervaring. Binnen de opstelling creëren we een veld van energie. De wetenschappers noemen het het kwamtumveld. Een opstelling is dus niet zomaar iets zweverigs waar je ‘in moet geloven’. Het is een wetenschappelijk erkend fenomeen. Een onzichtbaar veld waarin de onbewuste lagen in jezelf bewust gemaakt kunnen worden. Het helpt je je ware natuur te herinneren. Doordat je je hart opent, jezelf heelt en je weer verbindt met de natuur, stem je weer af op de natuurlijke frequentie van je levensenergie. Zodat je het leven kunt leven, zoals het voor jou bedoeld is. In plaats van dat je je afvraagt wat jij van het leven wil, stel je de vraag: Wat wil het leven van mij?

Rianne in de Media

Kom meer te weten over Rianne en Samen Alleen. Klik hieronder op een van de logos voor meer informatie

Viva
Npo radio1
Oersterk
Linda.nl
NPO radio 3
ouders.nl
Spotify

Over Relatietherapie

Regelmatig schrijf ik blogs over onderwerpen uit mijn vakgebied welke ik interessant vind om te delen

Ga naar blogs