Bedankt voor de aanschaf van de Relatie Booster video training series. Klik hier onder om te starten of verder te gaan met de relatie booster training!

Opstellingen dag 11 juni

Opstellingendag op 11 juni

Opstellingen dag 11 juni

Geplande data voor 2023

17 september 2023

10 oktober 2023

29 oktober 2023

26 november 2023

19 december 2023

4 februari 2024

19 maart 2024

In het diepe

Op zondag 11 juni 2023 was de eerste try out van de opstellingendag in de yurt! In aanloop naar de dag voelde ik onrust omdat de groepssamenstelling bleef wijzigen. Dat gevoel ken je vast, dat je denkt: oké moet ik dit nu wel doen? Is het niet te vroeg? Is het wel voor mij? Die gedachten had ik ook, maar ik voelde ook een vastberadenheid in mijn voornemen om in ieder geval te proberen hoe het zou zijn om een opstellingendag in de yurt te organiseren. Het was een try out. Het waren grotendeels mensen die ik toch wel redelijk kende. Gek genoeg maakte dat het juist minder spannend, dan spannender, terwijl ongeveer de helft me voor het eerst zou zijn in mijn rol als therapeut/facilitator. Maar was juist gerustgesteld door hun aanwezigheid. Ik wist en voelde aan alles dat de mensen die zich hadden opgegeven wilden dat het een mooie dag zou zijn, voor henzelf maar volgens mij ook minstens zo graag voor mij omdat ze ons die fantastische start in de yurt gunnen.

Omdat er een aantal vrouwen waren uit mijn businessgroepje, waren er ook een aantal deelnemers die nog nooit een opstelling had gedaan of meegemaakt:

“Nooit eerder heb ik aan een opstellingendag kunnen deelnemen. Ik had erover gehoord, maar ergens kon ik mij er niets bij voorstellen. Ik stelde mij ervoor open, hoorde de verhalen en vraagstellingen en voelde plots een energie in mij. Zo bijzonder. Wat was het dat ik voelde, wat gebeurt er en hoe kan dit? Ik geloof er stellig in dat er meer is, maar het was nieuw en dus ook spannend.”

“Ik gaf mij eraan over en toen ik werd gevraagd om een rol in te nemen, voelde ik een mix van allerlei emoties, ik stond vastgenageld aan de grond, voelde trots, verdriet, en wat ik ook probeerde ik bleef in die rol. De vraagsteller herkende het karakter, de rol van een persoon die ik nog nooit in mijn leven heb ontmoet.”

“Het was nieuw voor mij en ik vroeg mij later af of die emoties eigen waren of dat ik juist die rol vertaalde. 

Tijdens de tweede sessie werd bevestigd dat ze daadwerkelijk onderdeel waren van die rol, want ik voelde mij ineens een totaal ander persoon…”

“Wat was er gebeurd, gezegd en besproken op deze intense dag? Onder de indruk reed ik naar huis en ik was gesloopt. Eenmaal thuis viel in direct in slaap en in de nacht heb ik dieper geslapen dan de maanden ervoor.”

Tot in de puntjes

Wekenlang waren we al aan het nadenken over hoe we de dag zouden inrichten. Wouter, mijn partner zou die dag het gastheerschap op zich nemen en zorgen voor een heerlijke vers bereide lunch. Er waren wat dieetwensen en -restricties die we graag mee wilden nemen in het menu zonder dat het helemaal een aparte maaltijd voor één of twee personen zou zijn. De keuken was nog helemaal niet klaar dus Wouter stond die dag nog in een half afgebouwde keuken te koken. Geen vaatwasser en nog geen warm water, maar we gingen ervoor! Want dit zijn de reacties waar we het zo zorgvuldig en vol commitment voor doen:

“Wat mij verrast heeft is uiteraard de plek, het geweldige eten, Wouter complimenten aan jou, zo ontzettend lekker, zo ontzettend verwend gevoeld en zo fijn dat ik ‘gewoon’ mee kon eten, dat ook het alternatief ECHT lekker was, i.p.v. een slap aftreksel van wat de anderen kregen (gebeurt maar al te vaak, zelfs in restaurants)”

Méér dan alleen opstellen

Ikzelf vind het ontzettend belangrijk dat de dag meer zou zijn dan enkel ‘opstellingenwerk’. Ik wil meer. Meer diepgang, meer heling, meer gevoel, meer samen, meer rust, ontspanning en genieten. Ik wil ook graag gesprekken, een sharing circle waarin we met elkaar delen en door met elkaar te delen je je gedragen, gehoord en gezien voelt. Ik vind het ook belangrijk dat er tijd is om stil te staan bij integratie. Journal-tijd en bewust zijn wat er deze dag door je heen stroomt aan emoties, energie, gedachten en gevoelens.

Daarom twee sharingcirlcles, tijd om te schrijven of om met elkaar het gesprek op te zoeken. Tijd voor stilte en voor bezinning. En uiteindelijk ook een moment om bewust stil te staan bij wat je na deze dag achter je wil laten. Wat je los wil laten en wat je niet meer dient. Vandaar een vuurceremonie waarbij je heel bewust en met dankbaarheid iets van jezelf, je patronen of je angsten achterlaat in het vuur. Als een klein afscheidsritueel van iets ouds van jezelf wat je gediend heeft, maar je nu niet meer nodig hebt.

Diepgang en verbinding

De voorbereiding en het goed nadenken over wat we tot in detail wilden overbrengen, heeft zeker zijn meerwaarde gehad. Zo blijkt ook uit de reacties van de deelnemers deze dag:

“Het raakte mij dat iedereen zijn verhaal kon doen, maar vooral ook durfde te doen. Dat we durfden te delen, ondanks dat we veelal vreemden voor elkaar waren, maar desondanks toch ook dezelfde contacten delen. Er was vanaf het eerste moment een vertrouwen tussen deze mooie vrouwen. Een mooie mix van schillende karakters, verschillende verhalen, maar zo mooi.”

“Ik voelde me al gezien en gehoord vanaf het begin. Het begon al met het lezen van je persoonlijke woord. Je had me. Hoe kan het dat jij mij slechts na een keer ontmoeten kan lezen? Je legt de vinger op de zere plek en nu ik je kaart nogmaals lees, ontroert het mij wederom.

(En ik maar denken dat ik goed kan acteren 😉 )”

“Het heeft me verrast hoe snel de verbinding wordt gelegd, hoe emotioneel ieders keus was en hoe veilig het klimaat wordt neergezet, ook doordat je het nog even expliciet noemt.”

“Je persoonlijke kaartje heeft me geraakt en de ruimte om jezelf voor te stellen. De betrokkenheid en verhalen van de deelnemers maar ook het mogen zijn en voelen wat je mag voelen. We voelden allemaal dat je oké bent om wie je bent, ruimte voor je verhaal, tijd nemen en krijgen. Erkenning ontvangen en voelen. Gelijkwaardigheid onder deelnemers.

“Wat me verrast heeft? Hoe ongelooflijk snel we een groep werden waar ik mij enorm gezien en gehoord heb gevoeld.” 

“Je handgeschreven kaartje heeft me zo geraakt. Wauw het kaartje zelf was al zo passend maar de tekst die je op de achterkant geschreven had nog zoveel meer. Zo ontzettend lief, mooi & betrokken dat je hiervoor de tijd hebt genomen om het juiste kaartje en de juiste woorden op te schrijven. Je voelt je je hierdoor zo meer dan welkom, je voelt je hierdoor gezien! Dit kaartje krijgt een heel speciaal plekje in mijn nieuwe, eigen huisje want dit is een kaartje die voor mij zo ontzettend veel betekend!”“De energie in de yurt heeft me verrast en hoe snel mijn zenuwen verdwenen toen ik er eenmaal was & hoe ontzettend fijn de groep voelde. Ik kende op 1 na niemand & toch voelde dit helemaal niet gek of nieuw. We waren allemaal heel erg open naar elkaar toe & iedereen mocht er zijn met haar verhaal.”

Samenwerken

Bovenstaande reacties van de deelnemers zeggen wat mij betreft alles! De kers op de taart van hard werken, goed voelen, durven vertrouwen en co-creëren waarbij je gebruik maakt van elkaars krachten. Dit is wat Wouter en ik met krachtige intenties zo hebben neergezet. Natuurlijk heb je dan geen enkele garanties, maar wauw wat fantastisch dat het dan zo uitpakt voor iedereen.

Ook de samenwerking met Wouter werd door de deelnemers erg op prijs gesteld. Ik was bang dat, ook omdat we deze keer met alleen maar vrouwen waren, de mannelijke energie en de aanwezigheid van een man die niet deelnam aan het groepsproces verstorend zou werken. Maar niks was minder waar. Het was juist een kracht dat Wouter erbij was. Niet alleen vanwege zijn faciliterende gaven en heerlijke kookkunsten. Hij droeg mij, maar ook de groep en zorgde voor een hele fijne en veilige balans.

“Wouter, wauw zijn kookkunsten! De grootste verassing van de dag!”

“Wouter zijn aanwezigheid was heel prettig. Hij was er wel, maar hij was er niet. Hij verzorgde, was op de achtergrond in alle stilte aanwezig en wij genoten van zijn kookkunsten. En ergens was het fijn dat hij als man aanwezig was. Ik kan nooit goed tegen ‘vrouwenclubjes’.”

“Ik vind het mooi om te zien dat jullie dit samen neerzetten. Omdat hij op afstand betrokken is voelt dat voor mij helemaal oké. Je weet dat hij in de buurt is maar doordat hij bv niet in de yurt komt is dat juist prettig voor het samen vasthouden van de energie en veiligheid in de yurt. Buiten de yurt is hij actief betrokken, vriendelijk en zet hij zich in om het voor de deelnemers zo fijn mogelijk te laten zijn door heerlijke hapjes en drankjes.”

“Ik hou van mannen. Haha. Nee zonder gekheid. Het was fijn dat er met zoveel liefde en aandacht eten werd klaargemaakt. Ik vond het helemaal niet storend dat hij geen onderdeel was van de opstellingen zelf. Het markeerde juist wel mooi de overgang van binnen naar buiten. Daarnaast vond ik dat hij zich heel relaxed en als steunende kracht op de achtergrond opstelde dus het voelde niet als een inbreuk op het groepsgebeuren.”

Deze samenwerking tussen Wouter en mij is ook precies zoals we hem voor ons zien. Dus ook daarin hebben we een sterk krachtveld neergezet waardoor er een balans is tussen binnen en buiten. Tussen proceswerk en ontspanning. Tussen samen en alleen. Het mentale en het fysieke. Het mannelijke en het vrouwelijke.

Vraagsteller en representanten

Omdat we ervoor hebben gekozen de opstellingendag meer te laten zijn dan alleen het opstellingenwerk is er dus niet voor iedereen ruimte om een vraag in te brengen. Daar heb ik een hele duidelijke visie over en daarom maak ik ook geen onderscheid tussen vraagsteller en representant. Je komt deze dag met een intentie in. Wanneer je hier bent laat je die intentie los en laat je je dragen door de energie van de plek, de yurt, mij, jezelf en de groep. Ik wil uitdragen dat iedereen het vertrouwen mag hebben dat deze dag precies zal brengen wat hij of zij nodig heeft voor zijn of haar proces. Of je nu wel of niet zelf een persoonlijk vraagstuk inbrengt. Laat de magie en het veld zijn werk doen en je zult met een voldaan en tevreden en vervuld gevoel naar huis gaan. En ook dát bevestigde de groep zo mooi:

“Het feit dat je precies de rol krijgt in de opstelling die op dat moment voor jou de juiste is. Ik heb zelf geen vraag ingebracht maar ik heb toch zo veel antwoorden gekregen. Magisch. Door de warme begroeting van jou, je vriend en de andere deelnemers voelde ik me gezien en gehoord. Het persoonlijke kaartje was heel fijn om aan het begin te ontvangen. Het gaf voor mij meteen richting aan de de dag en ik vond het bijzonder dat je mij ondanks dat we elkaar nog maar 1 keer gesproken hadden zo goed kan lezen.”

“Ook al heb je niet zelf een vraag gesteld voor de opstelling, je rol als representant is zo waardevol en achteraf is de rol die je hebt gekregen ook weer een heel belangrijk onderdeel van je eigen leven/verhaal. Vooral dit laatste heeft mij het meest verrast, ik heb een paar dagen na deze dag zoveel een plek kunnen geven & kunnen nadenken wat ik zou willen. Deze dag heeft mij een duwtje gegeven in een richting waar ik op wilde gaan.”

“Er was ruimte voor je verhaal & al je emoties. Iedereen luisterde & zag je staan. Je deelname als representant is zo belangrijk voor diegene die de vraag stelt. Ik vond het heel fijn om dit voor diegene te kunnen doen maar achteraf zegt deze rol ook heel veel over jezelf en is dit ook weer heel belangrijk voor jezelf.”

Thuiskomen

Als ik terugdenk aan deze try out vervult mijn hart zich met liefde en dankbaarheid. Wauw wat was het mooi. De voorbereiding heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik vond het super spannend en tegelijkertijd super enthousiast. Wat bijna niemand wist is dat ik de dag ervoor harstikke erge migraine had. Ik amper functioneerde en op voorhand baalde dat ik in standje overleving de dag zou moeten draaien en ik er niet van zou kunnen genieten zoals ik dat voor ogen had.  En als een wonder was de migraine de zondag van de try out helemaal weg. Ik heb me gedragen gevoeld, door Wouter, de groep, de yurt en de plek. Dit was het begin van nog veel meer prachtige dagen waarin we nog veel meer mensen willen ontmoeten. Zodat zij een plek voelen waar ze thuiskomen, thuiskomen bij jezelf en bij elkaar.

Zelf deelnemen aan een opstellingendag of heb je nog vragen?

Mail naar: rianneroes@samenalleen.com

App of bel je liever? 06-23972636

*De data zijn onder voorbehoud en afhankelijk van het aantal deelnemers. De investering voor deelname aan een opstellingendag is 150 euro (excl. 21% BTW) inclusief volledige verzorging.

Nieuwste podcast

Laatste artikelen

Opstellingen dag 11 juni

Opstellingendag 5 juli

Kennis
maken?

Kennismaken?

Heb je een probleem met de liefde? Loop je vast met jezelf of in de relatie met je partner? Komen jullie er samen niet uit? En jij alleen ook niet? Kijk wat ik voor jou of voor jullie kan betekenen!