• “Wie wil dansen moet op eigen benen kunnen staan.”
  “Wie wil dansen moet op eigen benen kunnen staan.”

  - Karen van den Broeck

Relatietherapie

Zijn er irritaties? Hebben jullie veel meningsverschillen of vaak ruzie? Worden jullie het niet eens over hoe jullie de toekomst van jullie relatie zien? Is er verschil in verlangen? Dan kan relatietherapie hulp bieden.

Het hebben van een bevredigende en duurzame relatie is vaak al een uitdaging op zich. We hebben hoge verwachtingen van elkaar als partner. En we stellen ook hoge eisen aan onszelf als partner. Het romantische idee van "ze leefden nog lang en gelukkig" is in de realiteit vaak hard werken, geven en nemen. Met hele mooie momenten en ook met moeilijke momenten. Het vraagt om doorzettingsvermogen, zelfreflectie, jezelf gerust kunnen stellen, vertrouwen, verbinden en loslaten.

Relatietherapie is er overigens niet alleen om hulp te bieden bij dreigende echtscheidingen en grote conflicten. Ook bij kleine irritaties kan een relatietherapeut meer betekenen dan je wellicht denkt. Er is snel resultaat te boeken als je tijdig aan de bel trekt.

Voor wie

Relatietherapie wordt voornamelijk ingezet bij koppels die een partnerrelatie hebben met elkaar. Het kan eveneens ingezet worden in vriendschappen. Er wordt (bijna) altijd individueel een gesprek aangegaan met de koppels.

Met welke vragen kun je bij mij terecht?

 • Jullie hebben verschillende ideeën/verwachtingen over jullie toekomst.
 • Jullie zijn al enige tijd samen en nu de kinderen het huis uit zijn, willen jullie onderzoeken hoe jullie elkaar als partners weer kunnen vinden.
 • Jullie relatie verloopt prima, maar is wel aan een nieuwe prikkel toe.
 • Jullie zijn ouders geworden en het lukt nog niet om een goede balans te vinden tussen het ouderschap en het partnerschap.
 • Jullie staan voor een belangrijke overgang in jullie relatie en je wil stilstaan bij het dilemma dat deze verandering met zich meebrengt.
 • Jullie willen graag een kindje maar dit lukt niet. Jullie relatie komt erdoor onder spanning te staan.
 • Je twijfelt of je door wilt gaan met de relatie die je hebt.
 • Een van beide partners is ontrouw geweest.
 • Jullie hebben besloten jullie relatie te beëindigen en willen door middel van gesprekken op een positieve manier jullie gezamenlijke leven als partners afsluiten.
 • Jullie zijn vriend(inn)en en zijn in conflict gekomen met elkaar en jullie komen hier samen niet meer uit.
 • Etc.

Samen of Alleen verder

Kiezen voor relatietherapie betekent niet dat de uitkomst van tevoren al vaststaat. Wat wel vaststaat is dat de keuzes die je maakt meer bewust en weloverwogen gemaakt zullen worden. Je hebt jezelf en de ander beter leren kennen en dat zal jullie een betere basis geven voor de toekomst. Ook zonder elkaar. Veelal is er meer begrip voor wat er gebeurd is en voor de keuzes die gemaakt zijn.

Wanneer jullie besluit is om uit elkaar te gaan, dan bespreken we in de sessies wat de behoeften zijn ten aanzien van het vervolg van de therapie. Mogelijk willen jullie nog een aantal gezamenlijke sessies, of is er behoefte om individueel verder te gaan met de therapie.

Het goed afhechten van de relatie die jullie gehad hebben maakt het risico op (opnieuw) hoog oplopende conflicten kleiner. Er zal meer mildheid naar elkaar zijn en deze zorgt ervoor zorgen dat jullie als ex-partners en als ouders tot betere afspraken kunnen komen. Voor jezelf geeft dat meer rust en een nieuw perspectief voor de toekomst. Voor de kinderen betekent dat, dat zij in een meer prettige en stabiele omgeving kunnen opgroeien. Indien jullie samen kinderen hebben dan blijven jullie een gezamenlijke taak en verantwoordelijkheid als ouder houden.

arrow_upward